2014. okt 31.

7 év a katasztrófához

írta: Csillagosötös
7 év a katasztrófához

fireproof-03.jpgBiztos sokan tudják, hogy egy kapcsolatban általában 7 éves ciklusokról szokás beszélni. Ezeknek a ciklusoknak a végén vagy fogcsikorgató küzdelem lesz, vagy szakítás, válás. Nem egyszerű eldönteni, hogy mi mellett tegyük le a voksunkat. Felvegyük a kesztyűt vagy egyszerűen elfussunk? Most megpróbálunk segíteni, hogy jól tudj választani és, hogy a 7 év ne a katasztrófához vezető út, hanem a remény útja legyen.

Végzetes hiba

Minden kapcsolatban vannak kulcsmomentumok, amelyek miatt elbukhatnak később a kapcsolatok. Az, hogy ez csak 7 év, vagy akár még hosszabb idő után jön ki, az az emberek egy nagyon furcsa tulajdonsága. Képesek vagyunk elnyomni magunkban nagyon sok dolgot és meg is nyugtatjuk magunkat, hogy minden rendben, nincs gond. Így válhat időzített bombává egy elnyomott gondolatunk, vágyunk, vagy a társunk egy idegesítő szokása, amelyet sosem beszéltünk meg. Ez az elnyomottság mindig csak fokozódik bennünk és egyre jobban tornyosul, még végül teljesen le nem omlik és rá nem szakad a társunkra. Egy férj, vagy feleség ilyenkor megdöbben és nem tudja mi történt velünk. Jön a rengeteg kérdés: Miért nem mondtad, hogy ez idegesít? Miért csak most szóltál? Valójában nem is szeretsz?

Ezek a szituációk, ezek a kérdések és ezek a megváltozott érzések vezetnek a vitához. Ilyenkor nagyon sokszor feltűnik egy harmadik személy is a kapcsolatban, aki hirtelen sokkal jobban megért, mint a társunk. De nem is kell harmadik személy se ahhoz, hogy ne legyen kedvünk hazamenni. Ezek a folytonos viták és nem megértések vezetnek ahhoz, hogy eltávolodik a pár és elvesztenek minden reményt. Ilyenkor vagy egy teljesen elhidegült kapcsolatban maradnak, vagy meglépik az elválás szörnyűségét, amelyben mindig sérül valaki.

Felvenni a kesztyűt a társunkért

Ha egy picit visszaemlékezünk arra, hogy miért választottuk azt, aki most mellettünk él, akkor el se tudjuk képzelni, hogy hogyan jutottunk idáig. Nem mindig volt így. Ezért érdemes küzdeni és újra gondolni a kapcsolatunkat. Bár a világunk nem erre nevel, hanem azt akarja belénk sulykolni, hogy mindent dobjunk el, cseréljük újra. Az emberek esetében azonban ez nagyon sok fájdalomhoz vezet. Legyünk kemények, nézzünk farkasszemet a problémáinkkal és küzdjünk meg érte!

Felvenni a kesztyűt nem egyszerű, de érdemes. Újra megtalálni a megfelelő kommunikációt a kedvesünkkel, újra megtalálni a helyes utat egymás szívéhez. Ezek nagyon nehéz dolgok, sőt az elején legtöbbször ellenállásba és elutasításba fogunk ütközni, de pont ilyenkor kell igazán küzdeni. Lássa rajtunk a társunk, hogy mindent meg akarunk tenni. Lássa, hogy elszántak vagyunk. Erről szól a Fireproof, azaz Szerelempróba című film is. Lépésről lépésre kell újra találkoznunk azzal, akitől idő közben eltávolodtunk. Ha meghátrálunk, akkor elbukunk, de ha kitartunk és tartjuk magunkat ahhoz, hogy küzdeni szeretnénk a társunkért, akkor újra feléledhet a remény. Ez a harc igen jellemformáló lehet és sok változással járhat a mi életünkben is, de bárhogy is lesz többek leszünk a végén. Bármennyire is kecsegtető ebben a helyzetben egy harmadik személy, ha igazán belegondolunk, akkor vele is ide jutnánk, ha most nem vesszük fel a harcot a társunkért. Legyünk hát készen a tűzpróbára!

Megelőzés

Olyan könnyű az ilyen dolgokat kívülről szemlélni. Tanácsokat osztogatni a másiknak, de tisztában kell lenni azzal, hogy senki sincs biztonságban. Ha azt hisszük, hogy velünk ez soha nem fordulhat elő, hogy a mi kapcsolatunk soha nem inoghat meg, akkor sajnos nagyon is tévedünk. Az évek alatt a sok nehézség, vagy éppen a sok lehetőség nagy formáló erővel bír. Így résen kell lennünk és, ami a legfontosabb mindig kommunikáljunk azzal, akit magunk mellé kaptunk. Bármennyire is fáj neked, vagy a társadnak, mindig mondjátok el, hogy mi van bennetek. Amennyiben ezt nem teszitek, akkor csak elkezdtek egy lufit fújni, ami egyszer ki fog pukkadni. Beszéljetek és jussatok mindig közös nevezőre, így elkerülhető, hogy a 7 év alatt a katasztrófába fussatok!

Szólj hozzá

szakítás remény válás fireproof szerelempróba