2014. okt 15.

5 mód, hogy közel kerülj a társadhoz

írta: Csillagosötös
5 mód, hogy közel kerülj a társadhoz

love-4-1385767-m.jpgBiztosan észrevetted már, hogy nem mindenkihez lehet ugyanolyan módon hozzáférkőzni, akár férfiról, akár nőről beszélünk. Mindenki mást szeret, mindenkit máshogy lehet elérni. Vannak olyanok, akik jobban örülnek egy apró ajándéknak, mint egy hosszú beszélgetésnek, de vannak olyanok is, akinek inkább az együtt töltött idő hossza a legfontosabb. Ezt a gondolatot követve dolgozta ki Gary Chapman "öt szeretetnyelv" elméletét, amelyben ötféle embert különböztet meg egymástól. A különbségek azon alapulnak, hogy kinek mi a szeretetnyelve, ki mivel érzi a leginkább, hogy szeretik és hogyan tudják legkönnyebben kifejezni a szeretetüket.

Lássuk hát ezt az öt nyelvet!

1. A minőségi idő szeretetnyelve:
Akik a szeretetet ezen a nyelven kommunikálják, azok számára a legfontosabb az, hogy minél több időt töltsünk vele. Mi lehet minőségi idő? Beszélgetés, kirándulás, játékok, tehát csaknem bármi, amit közösen lehet csinálni. Ennél a típusnál fontos, hogy sok időt töltsünk az illetővel, különben elhanyagolva érzi majd magát. A legkönnyebben úgy fejezik ki ők is a szeretetüket, hogy sok időt próbálnak tölteni a társukkal és, hogy vágynak ezekre a közösen időtöltésekre.

2. Az érintés szeretetnyelve:
Vannak olyanok, akiknek a legfontosabb az, ha megérintik őket. Legjobban az érintés útján érzik, hogy szeretik őket. Ez történhet ölelések sokaságában, vagy simogatás formájában, sőt sokszor sokat jelenthet egy szelíd hátba veregetés is. Úgy ismered fel az ilyen embereket, hogy szeretnek másokat megérinteni, megölelni.

3. Az ajándékozás szeretetnyelve:
Nem mindenki szeret ajándékokat adni, de általában ezeknek az embereknek szívéhez sem ajándékkal vezet az út legrövidebben. De vannak olyanok, akik számára mégis ez a legfontosabb. Nem arra van szükségük, hogy óriási ajándékokat kapjanak, hanem inkább a gyakoribb apróságokkal lehet lenyűgözni őket. Virágok, ékszerek, vagy akár egy tábla csoki segítségével is örömet szerezhetünk azoknak, akiknek az elsődleges szeretetnyelve az ajándékozás.

4. Az elismerő szavak szeretetnyelve:
Észrevetted már, hogy vannak olyanok, akiket egy szóval is nagyon meg lehet bántani? Ez azért van, mert sokak számára ez a leglényegesebb. Ezzel lehet a legjobban bátorítani őket és a legjobban elbátortalanítani is. Legtöbbször ők is szavakban fejezik ki, ha nagyon kedvelnek valakit és ugyancsak a szavak segítenek nekik, hogy érezzék, szeretik őket.

5. A szívességek szeretetnyelve:
Szereted, ha észreveszik, hogy segítségre van szükséged? Nem okoz semmi sem nagyobb örömöt annál, hogy sokan ott vannak, amikor például költözöl? Akkor te valószínűleg a szívességek szeretetnyelvét beszéled, hiszen ezt a típust a tettek hatják meg a legjobban, és ő is tettekben fejezi ki leginkább a szeretetét.

Természetesen egy ember nem csak egy szeretetnyelvet beszél, hanem általában mindegyiket ismeri valamennyire. Az azonban igaz, hogy van egy-két szeretetnyelv, amelyre különösebben érzékeny, vagy a leginkább közelebb áll hozzá. Érdemes felfedeznünk magunkban ezeket a nyelveket és megtalálni a legfontosabbat és ugyanezt megfigyelhetjük másoknál is. Társunkkal így tudunk egyre jobban harmonizálni a kapcsolatunkat. Így tudunk közelebb kerülni, ha mind a ketten megismerjük egymás szeretetnyelvét és sűrűn ki tudjuk fejezni így is a szeretetünket és nem csak a sajátunkon. Persze nagyon fontos, hogy próbáljuk meg mindegyiket használni a kapcsolatunkban.

Szólj hozzá

érintés ajándékozás ékszerek minőségi idő szeretetnyelv szívességek elismerő szavak